Lise

Lise kanjer blog

behandeling met DE antilichamen gestart 09/05/2010

Filed under: Geen categorie — non-profitfilm @ 03:55

Vanmorgen zijn we gestart met de ‘antilichamen’ (Ch14.18 voor de liefhebbers). Deze antilichamen binden zich aan neuroblastoomcellen en hun eventuele metaextasen (niet waarneembare uitzaaiinkjes). En zo wordt de ‘kankercel’  als ziekteverwekker zichtbaar voor het immuunsysteem. Vanaf woensdag krijgt Lise al GM-GSF. Deze stof geeft een boost aan het immuunsysteem. Dus nog meer kracht om de ‘ziekteverwekker’ aan te pakken en op te ruimen. Echt een indrukwekkende behandelwijze. We weten sinds kort dat deze onderzoeken al vanaf 1996 gaande zijn. Kun je nagaan.

Lise is gisteren einde middag opgenomen. Paar vervelende handelingen: portocat aanprikken, infuus aanleggen, GM-CSF inspuiten en een nieuwe sonde, poeh! Vanmorgen werd ze aangesloten op een gigantische paal met vele pompen en spuiten. Eerst zijn ze uit voorzorg gestart met een anti allergie medijn en morfine. Het is bekend dat tijdens het inlopen van de stoffen heftige pijn kan opkomen. De antilichamen binden zich behalve aan neuroblastoomcellen ook aan andere zenuwcellen. Dat geeft het op celniveau heftige griepverschijnselen en het veroorzaakt zenuwpijn. Daarnaast kunnen (ernstige) allergische reacties ontstaan.  Zodoende wordt Lise de hele dag nauwlettend in de gaten gehouden op alle mogelijke (vervelende) bijwerkingen. Het doel is om Lise er zo comfortabel mogelijk doorheen te krijgen en zoveel als mogelijk zonder pijn.

Na een uurtje of 2 krijgt Lise (zenuw) pijn. Eerst onder in haar rug, dan in haar nek, aan haar hoofd en daarna in haar  benen. Na een paar snufjes morfine (wij mogen zelf een pompje bedienen) wordt de pijn te heftig en wordt de algemene morfine spiegel verhoogd. Vanaf dan slaapt Lise eigenlijk de hele dag en avond. Behalve deze hevig pijn, veel transpireren en oplopende verhoging verloopt het goed. Onze dokter komt ons op haar vrije dag nog even opzoeken. Een heel toegewijde vrouw die tot nu toe steeds zichtbaar tevreden is over Lise.
En wij zijn apetrots op Lise. Omdat ze alles weer zo bewust aangaat en ondergaat en dat op haar manier zo sterk doet. Lise is dapper, sterk en slim!  Femke doet het ook goed. Ze is op haar best als we samen zijn.

Dat was het weer even voor nu. Wordt vervolgd!

In meantime…. heb het goed!

Advertenties