Lise

Lise kanjer blog

Tussentijdse onderzoeken 10/07/2010

Filed under: Amerika — non-profitfilm @ 00:13

Komende donderdag en vrijdag hebben we de tussentijdse onderzoeken en dat vinden we erg spannend. Weer een ‘groot moment’ waarop gaat blijken hoe het er nu voor staat. Donderdag krijgt Lise 2 beenmergpuncties en voor vrijdag staat de CT scan en MIBG scan gepland. Lise krijgt dan een radioactief stofje ingespoten die zich aan neuroblastoomcellen hecht. De MIBG scan laat cellen met radioactiviteit zien en zo wordt zichtbaar of er nog neuroblastoomcellen zijn. Als een neuroblastoom cel oplicht wil dat nog niet zeggen dat deze actief is.  Een neuroblastoomcel kan namelijk voorbij het kwaardaardige stadium gegroeid zijn. Dat noemen ze uitgedifferentieerde cellen, ze zijn uit gerijpt.

Zoals al eerder geschreven is het risico op terugkeer bij hoog risico neuroblastoom groot.  En als het terug komt gebeurd dat relatief snel; binnen de eerste 6-12 maanden na hoge dosis chemokuur. Maar het blijft spannend de eerste 2 jaar. Dit is de reden waarom  de hoge dosis vitamine A zuur wordt gegeven, die helpt eventueel nog aanwezige cellen uit te rijpen. De immuno therapie is DE nieuwe behandeling die kans op terug keer extra verkleind. Dat maakt ons zo dankbaar dat we hier zijn.

Dokter Elisabeth Fox heeft aangegeven dat ze alles op alles gaat zetten om vrijdagmiddag met ons de resultaten te bespreken. Er zijn 3 scenario’s mogelijk. In het slechtste geval is het toegenomen, dit voelt niet waarschijnlijk. De uitslag kan gelijk zijn aan de vorige scan. Toen was er nog een heel heel klein beetje oplichting op de plek van de oorspronkelijke tumor. Het beste resultaat is wanneer de MIBG ‘clear’ is. Het beenmerg is al sinds 3e chemokuur schoon, maar de uitslag blijft spannend. Alex en ik hebben er een goed gevoel bij, maar de angst en spanning maken dat intuitie en vertrouwen nu wat meer op de achtergrond verdwijnen.

wordt vervolgd…

Advertenties